Merriebegeleiding

Wij hebben veel ervaring met en kennis van de vruchtbaarheidsbegeleiding van het paard. Wij kunnen bij u op stal de vruchtbaarheidsbegeleiding van uw merrie(s) verzorgen.

De meeste zaken die komen kijken bij het dekken van uw merrie kunnen wij bij u thuis/op stal verzorgen. Zo kan de begeleiding van hengstigheid tot de geboorte van het veulen bij u thuis worden uitgevoerd.

Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het ‘soort’ sperma dat u gaat gebruiken voor de dekking. Wanneer dit vers gekoeld sperma is, kan de begeleiding zonder problemen bij u op stal plaatsvinden. Echter, wanneer de door u gekozen hengst alleen via diepvries sperma beschikbaar is, zal dit op de kliniek moeten gebeuren, omdat deze merries wel tot 4 keer per dag moeten worden onderzocht. Dit is te intensief om bij u thuis te doen. Ook wanneer u het prettiger vindt de volledige begeleiding uit handen te geven, is het mogelijk uw merrie op onze praktijk te stallen. Wij verzorgen dan de begeleiding, waarna u de merrie na het dekken weer kunt ophalen.

Mocht u de pech hebben dat het zeer veel moeite kost om uw merrie drachtig te krijgen kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan om de oorzaak hiervan te achterhalen. Hiervan kunnen een aantal onderzoeken bij u thuis plaatsvinden. In sommige gevallen moet echter nog verder gekeken worden en zullen wij u adviseren om hiervoor naar de kliniek te komen.

Ingrepen die wij op de kliniek aanbieden zijn bijvoorbeeld:

  • Hysteroscopisch onderzoek (het bekijken van de baarmoedern met een camera)
  • Baarmoederbiopten
  • Behandeling van cystes in de baarmoeder

Belangrijkste voorwaarde voor de begeleiding aan huis is natuurlijk dat wij ons werk veilig kunnen doen. Mochten de omstandigheden of uw merrie het onderzoek thuis niet veilig toelaten, dan zullen wij u ook doorverwijzen naar de kliniek.

/