Kreupel paard
Een kreupel paard kan de eigenaar veel zorgen geven. Het is namelijk niet mogelijk om op een kreupel paard te rijden. Daarnaast kan kreupelheid bij het paard velen oorzaken hebben. Dit kan acuut of chronisch zijn.
Kreupelheid wil zeggen dat het paard afwijkingen laat zien in de beenzetting van het paard. Er zijn tientallen soorten kreupelheden. Deze kreupelheden kunnen we onderverdelen in twee overkoepelende soorten, namelijk bewegingskreupelheid en belastingkreupelheid.
Oorzaken kreupelheden bij het paard
- Fractuur
- Zwelling
- Hoefbevangenheid
- Hoefzweer
- Kneuzing
- Mok
- Nageltred
- Peesblessures.
Onderzoek
We benaderen het kreupele paard volgens een bepaalde systematiek. Hierbij komt als eerste het (medisch) verleden van het paard aan bod. Zo kan de dierenarts duidelijk krijgen wat het huidige probleem is, wat eerdere problemen zijn geweest en wat er van het paard verwacht wordt.
Daarna volgt het onderzoek van het paard zelf. Het paard wordt klinisch bekeken in rust en daarna zal het paard gemonsterd worden. Dit kan op een rechte lijn of op een volte en op harde en/of zachte ondergrond gebeuren. Wanneer nodig zullen buigproeven worden gedaan bij het paard en kan er eventueel nog onder het zadel gekeken worden.
Aanvullend onderzoek
Als is vastgesteld aan welk been het paard kreupel is, kan door middel van lokale verdovingen (diagnostisch anesthesiën) verder worden gezocht naar de locatie van het probleem dat de kreupelheid veroorzaakt. Door deze locatie te isoleren, kan vervolgens gericht verdere diagnostiek worden toegepast.
Als de waarschijnlijke locatie van de pijnlijkheid is vastgesteld zal verder onderzoek gedaan worden door middel van röntgenfoto’s en echografie. In veel gevallen zal hierna een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld kunnen worden en een daarbij passende therapie worden ingesteld.
