Gebitsbehandelingen

Goede gebitsbehandelingen door onze paardentandarts is essentieel voor een goede gezondheid van uw paard. Problemen aan het gebit kan er voor zorgen dat voer niet goed vermalen kan worden, zodoende wordt het voer ook niet goed verteerd. Dit kan uiteindelijk zorgen voor verminderende prestaties of problemen aan het spijsverteringsstelsel.

Veelal laten paarden geen problemen zien, terwijl die er wel zijn. In de laatste jaren is er veel kennis opgedaan en zijn er nieuwe technische mogelijkheden in de tandheelkunde. Zodoende kunnen wij vrijwel alle gebitsproblemen bij uw paard, pony of ezel behandelen.

We raden aan om een jaarlijkse gebitscontrole uit te voeren. Dit heeft als voordeel dat we afwijkingen op tijd kunnen behandelen. Afwijkingen aan het paardengebit kunnen zijn diastasen, open pulpa's parodintis, afgebroken kiezen en EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis).

Onze paardentandarts probeert daarom al vanaf jonge leeftijd paarden een gebitsbehandeling te geven. Zodoende kan effectiever gebruik worden gemaakt van het gebit en kan het paard bijvoorbeeld beter functioneren met een bit. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om preventief de paardenmond te verlossen van pijnklachten.

Wat doet een paardentandarts?

Onze paardentandarts komt bij u aan huis en kan daar het gebit van uw paard onderzoeken en behandelen. Voor meer specialistische behandelingen bent u welkom op onze hoofdvestiging Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden. Tevens kunnen wij daar röntgenfoto's maken of als het nodig is extracties doen. In onze hoofdvestiging hebben wij een speciale ruimte waar wij het gebit van uw paard zo aangenaam mogelijk kunnen behandelen.

Gebitsbehandelingen bij het paard worden vrijwel altijd staande uitgevoerd. Een sedatie is noodzakelijk voor een goede gebitsbehandeling. Uw paard zal dan ook gesedeerd in een box staan. Het hoofd hangt in een speciaal halster dat op verstelbare hoogte kan worden afgesteld.

Wolfstand gebitsbehandelingen- Lingehoeve Noord-Holland

Wolfstand

Lesies wang - Lingehoeve Noord-Holland

Lesies wang

Haak paard gebitsbehandelingen - Lingehoeve Noord-Holland

Haak op kies

Persisterende snijtanden - Lingehoeve Noord-Holland

snijtanden

Persisterende

Röntgenfoto's

In onze kliniek in Lienden is het mogelijk om röntgenfoto's van hoge kwaliteit te maken. Daarnaast is aanvullende kennis en ervaring aanwezig om deze foto's te kunnen beoordelen. In sommige gevallen kan het zijn dat we aan de hand van de röntgenfoto's geen definitieve diagnose kunnen stellen. In onze kliniek is het dan tevens mogelijk om een CT te maken.

Extracties

Onze paardentandartsen zijn zeer ervaren in zowel kiesextracties als het trekken van snijtanden (EOTRH). Voor extracties hebben wij in onze hoofdvestiging een speciaal ingerichte ruimte. Hier kunnen we bij het staande paard onder sedatie verschillende soorten extracties zo comfortabel mogelijk uitvoeren.

EOTRH is een veelvoorkomende oorzaak en vooral pijnlijke aandoening waarbij het trekken van de snijtanden noodzakelijk is. Dit komt vaak voor bij oudere paarden, maar we zien het ook regelmatig bij IJslanders van verschillende leeftijden. Twijfelt u over de snijtanden van uw paard? Neem dan contact met ons op. Een röntgenfoto geeft vaak een duidelijk beeld of uw paard EOTRH heeft en de ernst hier van.

Voor meer informatie over onze paardentandartsen, over gebitsbehandelingen bij het paard en wat wij voor uw paard kunnen betekenen verwijzen wij uw graag naar onze website van onze hoofdvestiging Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden.

Op onze pagina tandheelkunde leest u meer over onder andere gebitsproblemen en behandelingen bij het paard, zoals edodontie, sinusscopie en sinuschirugie.

/