Keuringen

Het oog is een delicaat orgaan. Daarnaast is het paardenoog wat bijzonder, omdat bepaalde aandoeningen aan de ogen alleen bij paarden voor kunnen komen ten opzichte van andere dieren.

Oogproblemen bij het paard kunnen soms heel geleidelijk ontstaan, maar kunnen ook acuut optreden. Soms gaat het om hele subtiele afwijkingen en soms is het overduidelijk. Oogproblemen bij paarden kunnen sterk variëren.  Het is daarom belangrijk altijd een dierenarts in te schakelen als er iets mis is met het oog van uw paard.

Onderzoek

Het oogonderzoek bij het paard is een vak apart. Alleen door het oog systematisch te onderzoeken, kunnen kleine veranderingen worden waargenomen. Het is daarbij belangrijk dat het linker- en rechteroog  met elkaar worden vergeleken om eventuele verschillen waar te nemen. Het onderzoek kan lastig zijn, omdat sommige aandoeningen zo pijnlijk zijn dat het paard een onderzoek niet toelaat.

Het oogonderzoek kan bij u thuis worden uitgevoerd, bij voorkeur vindt het onderzoek wel plaats in een verduisterde ruimte.

Waarschuwing

Gebruik bij een oogprobleem nooit op eigen initiatief medicatie van een vorige keer of een ander dier. Een middel dat voor de ene aandoening goed werkt, kan er bij een andere aandoening juist voor zorgen dat de klachten alleen maar ernstiger worden.
/