Echografie

In onze mobiele paardenpraktijk beschikken wij over een echografie apparaat. Met dit apparaat is het mogelijk afwijkingen in het lichaam op te sporen door middel van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn voor de mens niet hoorbaar.

Het apparaat wordt op de huid van het paard gezet en vervolgens worden geluidsgolven uitgezonden. Deze geluidsgolven noemen we echo's en worden opgevangen door het apparaat en vervolgens op de monitor in beeld gebracht.

Anders dan rontgenologisch onderzoek is echografisch onderzoek niet gevaarlijk voor mens en dier. Beschermende maatregelen zoals speciale kleding is niet nodig en dit type onderzoek kan prima uitgevoerd worden op locatie, bijvoorbeeld bij u thuis.

Het gebruik van echografie door paardenartsen

Een echografisch onderzoek wordt door paardenartsen voornamelijk gebruikt bij een kreupelheidsonderzoek. Ondoordringbare structuren zoals botten, maar ook gewrichten en pezen kunnen worden in beeld gebracht.

Wanneer een paard, pony of ezel koliek heeft kan een echografisch onderzoek van de buikholte uitkomst bieden. Ook wanneer het paard of veulen last heeft van hoest wordt de echo gebruikt bij een onderzoek aan de borstholte.

Verder gebruiken wij de echo zeer regelmatig tijdens een gynaecologisch onderzoek. Zodoende kunnen we de baarmoeder, baarmoedermond en eierstokken in beeld brengen. Door middel van een transabdominale echografie, dit is een echografisch onderzoek via de buik is het mogelijk om de ongeboren vrucht te bekijken. Op die manier kunnen we merries intensief volgen met een kans op een verhoogde abortus. Verder is het mogelijk om tweelingpuncties uit te voeren.

Echografie veilig voor paard en eigenaar

Voor de eigenaar van het paard is het belangrijk om te weten dat een echografisch onderzoek niet invasief is. Uw paard of pony zal weinig merken van de behandeling. Daarnaast is het ook ongevaarlijk voor zowel eigenaar als het dier zelf. Echografie is voor ons paardenartsen daarom een vrij makkelijk toepasbaar en onmisbaar middel om tot een juiste diagnose te komen.

/