Wat is koliek?

Koliek betekent hevige buikpijn of aanval van krampachtige pijn en komt helaas vaak voor bij paarden. Ook kan het verschillende oorzaken hebben. Sommige van deze oorzaken bevinden zich zelfs buiten het maag-darmkanaal, dit noemen we ook wel valse koliek.

De oorzaken van echte koliek bevinden zich wél in het maag-darmkanaal. De meest voorkomende oorzaken zijn verstopping door zand (zie afbeelding), kramp, obstipatie of gasophoping.

Wanneer uw paard, pony of ezel klachten heeft zijn deze is de meeste gevallen vaak goed door middel van medicijnen op te lossen. De meeste gevallen kunnen we dan ook bij u thuis behandelen. Zelfs een verstopping kan door middel van een sonde paraffine direct in de maag worden verholpen.

Echter zijn er veel vormen van koliek. Helaas is een aantal hier van zo ernstig dat deze niet thuis kan worden opgelost. Uw paard zal dan worden doorverwezen naar Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden, onze hoofdvestiging. Hier zal worden bekeken wat nodig is om de aandoening te behandelen, een operatieve ingreep kan dan noodzakelijk zijn.

Koliek Lingeoeve Diergeneeskunde

Zandkoliek bij het paard

Hoe voorkom ik koliek bij mijn paard?

Ondanks dat slechts een klein percentage ernstige ernstige gevallen zijn, moet iedere vorm van koliek wel serieus worden genomen. Koliek kan snel veranderen in een ernstige vorm, dit is zeker in het begin niet altijd duidelijk.

Over het algemeen kan koliek niet worden voorkomen. Onderstaand een lijstje met manieren om de kans op deze aandoening te verminderen:

  • Zorg voor een goede ontworming aan de hand van mestonderzoek.
  • Kijk goed naar het rantsoen (ruwvoer en krachtvoer) voor uw paard en voer eventuele rantsoenwijzigingen niet te snel door. Bouw weidegang voorzichtig op (en ook weer af).
  • Denk verder nog aan het verminderen of zelfs voorkomen van de opname van bijvoorbeeld stro of zand. Sommige paarden moeten daartoe voorzien worden van een andere bodembedekking op stal of kunnen niet in een zandpaddock gehouden worden.
/